Growth Hacking Nedir?
Dijital Pazarlama dünyasında özellikle de son yıllarda farklı ve yeni metotlar gündeme gelmeye başladı. Pazarlama tekniklerinin yanı sıra sosyal medyanın gücü de yerini sabitleyince entegre yaklaşımlar kaçınılmaz oldu. Bu pazarlama strateji ve teknikleri, sürekli gündeme ayak uydurmaya çalışan, kendini geliştirerek yenileyen ve sürekliliği olan bir döngü, bir sistem. Pazarlamacılar da bütçeleri, harcamaları, dönüşümleri dikkate almaları gerekliliğinin daha çok farkına vardılar. Oldukça yeni bir konsept olan, çoğunlukla yeni başlayanlar dünyasında geçerli olan yeni bir trend ise Growth Hacking.
Türkçeye çevrimi “Büyüme Korsanlığı” olarak ifade edilen Growth hacking, pazarlamada büyümeye odaklanan nispeten yeni bir alandır. Kısıtlı bütçelerle kısa zamanda büyük büyümeye ihtiyaç duyan start-up girişimlerle başladı ve daha büyük kurumsal şirketlere ulaştı.
Growth Hacking Araçları
Growth Hacking, girişimcilere ve pazarlamacılara ölçülebilir imkân sunar. Özellikle de bu konuda desteği Google Analytics gibi analiz araçları sunar. Google Tag Manager’ dan destek alabilirsiniz. Örneğin, web sitenizin koduna başka araçlar yüklemek için kullanabilir ya da etkileşimleri izleyebilir ayrıca bu verileri otomatik olarak Google Analytics iletebilirsiniz. Yandex Metrika ile performansınız ölçebilir, istatistiklerinden yararlanarak kullanıcı davranışları hakkında gelişim stratejileri kurgulayabilirsiniz. Tabi ki hedeflediğiniz stratejiler doğrultusunda kullanacağınız araçlar da farklılık gösterecektir.
Peki Ne Yapmalısınız?
Öncelikli hedef, işletmelerin müşterileri olabildiğince uzun süre elde edip ellerinde tutabilmelerini sağlamak için yaratıcı, uygun maliyetli stratejiler sunmak ve uygulamaktır. Bu anlamda yenilikçi, analitik ve uygulanabilir araçları bütünsel bir sistemle geliştirmedir.
Hedef kitlenize ulaşmanızı ve mesajınızı etkili bir şekilde iletmenizi sağlayacak e-posta listesi hazırlamak, rakiplerin takibi, kontrol noktası olarak bir lansman, arkadaşlardan, aileden veya sektör etkileyicilerinden gelen geri bildirimler, yeni marka ortaklıkları, yeni müşterilere değer yaratmak için birleşik pazarlama, kendinizi tanıtmak, pazar geri bildirimi almak ve endüstri etkileyicileriyle etkileşim kurmak için sosyal medya topluluklarından yararlanmak, içerik pazarlama stratejisi oluşturmak ve geliştirmek , müşteri promosyon ve hediyeleri, indirim kuponları, blog yazıları vb. eylemleriniz pazarlama büyüme saldırılarıdır yani grow hacking adımlarıdır. Bunlar aynı zamanda ölçülebilir davranışlardır ve analitik verilerle takibi de kolaydır. Böylelikle stratejilerinizin ne kadar işe yarayıp yaramadığını da görmüş olacaksınız.
Growth Hacking Örneklerinden;
En iyi Growth Hacking örneklerinden biri olduğunu mükemmel şekilde kanıtlayan bir şirket de PayPal örneğidir. Para vererek şirketinizin büyümesine destek olacağı aklınıza gelmiş miydi? Paypal bu anlamda kesinlikle efsane oldu.
Siz de fikrinizi belirtin
You must be logged in to post a comment.